Akira Enerji Artvin’de HES Kuruyor

Akira Enerji Artvin’de HES Kuruyor

Artvin ili, Borçka ilçesi, Balcı Köyü sınırları içerisinde yer alan; Çermeik, Kurdid ve Cancak deresi üzerinde, Akira Enerji tarafından Çermik HES projesi yapılması planlanıyor. Kurulması planlanan HES yapısının kapasitesi 12,40 MW olacak. Yapımı tamamlandığında ise işletilmesi planlanıyor. 

Proje bedeli olarak 38,5 milyon TL belirlendi. Proje hayata geçtiğinde yıllık ortalama olarak, 29,180 GWh miktarı kadar elektrik üretilmiş olacak. Projenin ekonomik ömrü 2 yıl olarak belirlendi. İnşaat faaliyetleri tamamlandıktan sonra ise 50 yıl boyunca işletilmesi düşünülüyor. 

Cancak deresi üzerinde kurulacak olan HES; 1.225,60 m talveg, 1.228,37 m kret ve 1.229,57 m su kotunda tirol tipinde yapılacak . Cancak regülatörü ile de alınacak suların 770,00 metre uzunluğunda iletim borusu ile sağlanması planlanıyor. Çermik regülatörü yardımıyla alınacak olan sular, 1.561 metre uzunluğunda iletim borusu yardımıyla 1.010 metre kuysuk suyunun kotunda iletilecek ve 2 eşit ünitesi olan pelton denilen türbinden oluşan 11,740 MWm/11,270 MW güçle çalışmaya başlayacak. 

HES Yapılarının Çoğalması ile Birlikte Daha Fazla Elektrik Üretilebilecek


Akarsu ve dereler üzerine yapılan su toplama yapıları olan HES’ler, cebri borular yardımıyla elektrik üreten regülatörler yardımıyla çalışıyorlar. 
Akarsuların boşa akmasını önleyen yapıda olan HES’ler yardımıyla daha fazla elektrik üretilebiliyor. Çevreyi kirletmeyen ve kısa sürede verim alınabilen bu yapılar, binlerce konutun elektrik ihtiyacını sağlayabiliyor. 

Okunma Sayısı: 1072

  • PAYLAŞ :

HES Artvin Borkça

Benzer Haberler