Danimarka’da Elektrikli Feribot Sefere Başladı

Danimarka’da Elektrikli Feribot Sefere Başladı
Dünyanın en güçlü feribotu olarak nitelendirilen Ellen, yakın zamanda seferlerine başladı. E-feribot olarak da adlandırılan Ellen ilk seferini Danimarka’da yer alan Aero ve Als adasına gerçekleştirdi. Feribotun göze çarpan özelliği ise elektrikle çalışması. 

Elektrikli feribot Ellen, 60 metre uzunluğunda tasarlanmış. Ellen feribotunun diğer özellikleri; 31 adet binek araç, 5 kamyon ve 198 yolcu taşıma kapasitesine sahip olmasıdır. Ayrıca Ellen feribotu ilk kalkışta 15,5 knot hıza ulaşabilme kabiliyetine sahip. 

Daha Fazla Yol Kat Edebiliyor


Emsallerine göre daha fazla yol kat edebilen feribot, yılda 2000 ton karbondioksitin atmosfere salınmasını da engellemiş oluyor. Ayrıca 41,5 kilogram Nox partiküllerinin de oluşmasına engel olabiliyor. 

Ellen feribotu tek seferde 12 deniz mili yapabiliyor. Bu mesafe ise dünyadaki diğer elektrikli feribotların kat ettiği mesafenin 7 katı kadardır. Feribotta bulunan 2x2150 kWh kapasiteye sahip aküler, feribotun hem daha uzun süre yol kat etmesini, hem de atmosfere karbondioksit bırakmamasını sağlıyor. 

Feribot hakkında bilgi veren Danfoss Güç Çözümleri Segmenti Başkan Yardımcısı Kimmo Rauma, “Ellen, elektrikli ulaşımın geleceği açısından muhteşem bir örnektir. Daha yeşil ve daha temiz çevre hayaline katkıda bulunuyor. Elektrikli araçlar hem Danimarka, hem de Avrupa Birliğinin önem verdiği konuların başında geliyor. Elektrik tahrik sisteminin bizce en önemli görevi, dünyayı değiştirebilecek teknolojilere hakim olmamızı sağlamasıdır. Ellen feribotunu son derece güvenli motor ve kontrol sistemleriyle donattık.” Açıklamalarında bulundu.

Elektrikli Araçlar Geleceğe Açılan Kapı


Eric Alström, Danfoss güç çözümleri segmenti başkanı ve e-feribotla ilgili yaptığı açıklamada “Ellen feribotu, elektrik dönüşümü açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Danfoss firmasının elektrifikasyon alanındaki bilgisi ve uzmanlığını temsil ediyor. Makineleri elektrik enerjisi ile çalıştırmak konusunda uzmanlaştık ve bu uzmanlığımızı, diğer teknolojiler için de kullanmaya devam ediyoruz.” İfadelerine yer verdi. 

Elektrikli Feribotlara Uygun Bölgelerden Bir Tanesi de İstanbul Boğazı


Danfoss Türkiye Genel Müdürü Emre Gören yaptığı açıklamada,”İstanbul boğazı, elektrikli feribot için en uygun çözüm gibi görünüyor. Belirli bir güzergahta çalışan deniz taşıtları elektrikli sisteme en kolay geçebilecek ve en kısa sürede yatırım maliyetini amorti edebilecek uygulamalardır.” İfadelerini kullandı. 

Ayrıca Emre Gören “İstanbul Boğazının, dizel gürültüsü ve egzoz dumanı olmadan çalışacak gemilere ihtiyacı var. Düşük maliyetli ve çevre dostu, elektrik enerjisi ile çalışan Feribotlar ise hem İstanbullular, hem de Türkiye ekonomisi için önemli bir yere sahiptir.” Açıklamalarında bulundu.

Okunma Sayısı: 817

  • PAYLAŞ :

Ellen E-Feribot Feribot Danfoss

Benzer Haberler