Dünyada 200 Yıl Yetecek Kadar Doğalgaz Rezervi Olabilir

Dünyada 200 Yıl Yetecek Kadar Doğalgaz Rezervi Olabilir
Amerikan Enerji Enformasyon Ajansının 2019 yılı için hazırladığı rapora göre, dünyada 200 yıl yetecek kadar doğalgaz rezervi olabilir. 

2017 yılında yayımlanan BP Dünya Enerji Raporu verileri, dünya genelinde petrol kaynaklarının giderek arttığını ve yeni rezervler bulunmadığı içinde petrolün giderek tükendiğini gösteriyor. Ortaya koyan verilere göre şu anda dünya genelinde mevcut olan 1 milyar 637 milyon varil petrol bulunuyor. Talebin giderek artması ve yeni rezervlerin bulunmaması, önümüzdeki 50 ya da 75 yıl içinde petrolün tükenmesini beraberinde getirebilir. 

Her ne kadar yenilebilir enerji kaynakları fosil yakıtlara alternatif olsa da, henüz yeterli miktarlarda üretilemiyor. Dolayısıyla kısa vadede fosil yakıtların devri hala devam edecek gibi görünüyor. 

Amerikan Enerji Enformasyon Ajansı verilerine göre, dünya genelinde petrol rafinelerinde %70’i doğalgaz, %30’u ise petrolün rafinesi sonucunda LPG gazı üretiliyor. Bu gaz fosil yakıtlara göre daha çevreci özellikleriyle dikkat çekiyor. 

Petrol Önümüzdeki 50 Yıl İçerisinde Bitebilir


Amerikan Jeoloji Araştırmaları Kurumunun (USGS) tahminlerine göre dünya genelinde 560 milyar varil keşfedilmemiş petrol yatakları bulunuyor. Bu yatakların büyük bir bölümü Kuzey Kutbu bölgesinde yer alıyor. Sadece tahmin olan bu durum, Jeoloji araştırmaları kurumuna göre yeri tam olarak tespit edilse bile, çıkarılması oldukça maliyetli olabilir. 

Doğalgaz Daha Uzun Süre Kullanılabilir


Fosil kaynaklı yakıtlara göre daha az tüketimi olan doğalgaz, dünyada 193,5 trilyon metreküp civarında bulunuyor. Bu rakamlar, yapılan araştırmalarla kanıtlanmış durumdadır. Amerikan Enerji Enformasyon Ajansı, bu verilerin ışığında doğalgazın 200 yıl daha dayanacağını tahmin ediyor. 

EIA kurumunun verilerine göre sadece ABD’de keşfedilmemiş 1,3 trilyon metreküp doğalgaz yatakları bulunuyor. Ayrıca; Türkiye, İran, Libya ve Rusya’nın kuzeyinde de keşfedilmemiş doğalgaz yataklarının olduğu, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı.

LPG Çevre Açısından Daha Yararlı


BRC alternatif yakıt sistemleri firmasının Türkiye CEO’su Kadir Örücü yaptığı açıklamada, “ABD başta olmak üzere pek çok ülke fosil yakıtların ömrünü uzatmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kaya/shale olarak özetleyebileceğimiz kayadan petrol çıkarma teknikleriyle ABD ve Kanada’da petrol üretimi yeniden canlandırılmaya çalışılırken, Rusya Kuzey Kutbu’nda bulunduğu varsayılan petrol kaynaklarına güveniyor. LPG üretiminin %70’i doğalgazdan, %30’u ise petrol rafinajıyla üretiliyor. BP Dünya Enerji Raporu verilerine göre 2017 yılında dünyadaki toplam doğalgaz rezervi 193,5 trilyon metreküp olarak hesaplandı. Doğalgaz rezervlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Bu verilere dayanarak petrolün bir gün biteceğini ancak doğalgazın belki de tek fosil kaynaklı yakıt olarak birkaç yüzyıl daha kullanılabileceğini söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Okunma Sayısı: 1018

  • PAYLAŞ :

Amerikan Jeoloji Araştırmaları Kurumu Doğalgaz LPG

Benzer Haberler