Düşük Isıda Yenilenebilir Enerji Üretildi

Düşük Isıda Yenilenebilir Enerji Üretildi

Türkiye’nin köklü ve en iyi üniversitelerinden olan Boğaziçi Üniversitesi, düşük ısıda yenilenebilir enerji üretimini gerçekleştirdi. Üniversitenin Sarıtepe Kampüsünde bulunan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Araştırma Laboratuar’ında (BURET) gerçekleştirilen çalışmalar meyvesini vermeye başladı. 

Düşük sıcaklıklar üretilen organik maddelerden elde edilen ısı enerjisi, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Organik Rankine Çevrimi adı verilen teknoloji ile maliyeti düşük elektrik enerjisi elde edilebiliyor. 

BURET Laboratuvarlarında Başarılı Çalışmalar 


Yenilenebilir enerji teknolojileri üzerine araştırma yapan BURET laboratuvarlarında birçok yeni teknoloji geliştiriliyor ve deneme sürecinden geçiriliyor. 

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Anlaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Güneş, jeotermal, atık ısı gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak güç üreten ısıl çevirim teknolojileri projesini tamamladık. Uzun ve yorucu çalışmalar sonucunda, ülkemizin enerji ihtiyacına bir nebze olsun katkıda bulunmak bizi mutlu etti. Şu anda Organik Rankine Çevrimi adı verilen teknolojiyi kullanarak, düşük ısılarda elektrik enerjisi üretmeyi başardık. İlerleyen süreçlerde, yeni teknolojileri de devreye sokmak için çalışmalarımız devam ediyor.”

Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü, yeşil kampus olarak adlandırılıyor ve üniversitenin teknoloji üssü görevini üstleniyor. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Araştırma Laboratuvarları, 2015 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Laboratuar bünyesinde; makine mühendisi, inşaat mühendisi ve çevre mühendisinden oluşan bir ekip çalışmalarını sürdürüyor. 

Laboratuarda görev yapan Anlaş ve Bedir İSTKA desteğinde sürdürülen “Güneş, jeotermal, atık ısı yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılarak güç üretilmesi ve ısıl çevirim teknolojileri” alanında projelerini tamamlama aşmasına geldiler. Organik Rankine Çevrimi sistemi de projenin en önemli parçasından bir tanesi ve yüksek basınçlı buhar yerine, organik akışkanlar yöntemiyle enerji üretimine yardımcı oluyor. 

Jeotermal kaynaklar, güneş ve atık ısılarda meydana gelen düşük sıcaklıklar, elektrik enerjisi için yeterli ısıyı üretemezler. Organik Rankine Çevrimi sistemi de belirtilen enerji kaynaklarından açığa çıkan düşük miktardaki ısıyı kullanma kapasitesine sahiptir. 

Organik Rankine Çevrimi Sistemi Sanayi Alanında da Kullanılabilecek


Boğaziçi Üniversitesi, ABD Arizona State, Washing (St.Louis) ve Avustralya’da bulunan Queensland üniversiteleri ile teknoloji işbirliği gerçekleştirerek, Organik Rankine Çevrimiçi sisteminin otomotiv ve sanayi alanında da kullanılabilmesi için araştırmalarına devam ediyor. 

Üniversite kampüsündeki laboratuar ortamı, Avrupa ülkelerindekine benzer imkanlara sahip bulunuyor. Laboratuarda; rüzgar tüneli, genleştirici test sistemi ve yoğunlaştırıcı güneş sistemi gibi gelişmiş teknolojiler de bulunuyor ve bu teknolojiler kullanılarak çalışmalar yürütülüyor.

Okunma Sayısı: 832

  • PAYLAŞ :

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı BURET Organik Rankine Çevrimi Boğaziçi Üniversitesi

Benzer Haberler