Enerji Verimliliği Nedir?

Enerji Verimliliği Nedir?

Enerji Verimliliği Nedir?

Binalarda yaşam standardının düşmeden devam etmesi, sanayi sektöründe ise üretim kalitesinin azalmadan devam etmesini sağlayan, ürün miktarı ve birim hizmet başına enerji tüketiminin düşürülmesine, enerji verimliliği denir.

Enerji Verimliliğini Artırmak için Neler Yapılabilir?

Enerji verimi doğrudan ve dolaylı olarak iki şekilde sağlanabilir. Doğrudan verim, yaşam alışkanlıkları değiştirilerek yapılabilir.

Dolaylı yoldan verim ise  eldeki malların daha uzun süre kullanılmasının sağlanmasıyla yapılabilir. Böylece yeni mal üretimi azalır ve dolayısıyla enerji tüketimi de azalmış olur. Yerleşim yerlerini, enerjiyi en az seviyede kullanacak şekilde düzenlemek de daha az enerji kullanımını sağlayan yöntemlerden bir tanesidir.

Enerji Tasarrufu Nedir?

Enerji tasarrufu, birim olarak yapılan işi daha az enerji harcayarak gerçekleştirmektir.

Enerji Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Evlerimizde kullandığımız termostatların derecesini 1 derece azaltarak, %6 oranında tasarruf sağlayabiliriz.

Aydınlatma malzemeleri olarak LED lambaların kullanılması, %80 oranında daha az enerji harcanması anlamına gelir.

Verimli enerji kullanımı örneklerinden bir tanesi de, enerji sınıfı yüksek olan cihazları kullanmaktır. A ya da A+ enerji sınıfına ait elektrikli aletlerin kullanılması, %60 oranında tasarruf sağlayacaktır.

Bulaşıkların elde değil de, makinede yıkanması sonucunda yılda yaklaşık 40 ton su tasarrufu yapılabilir.

Duşta kaldığınız süreyi birkaç dakika azalttığınızda %30 su tasarrufu sağlarsınız.

Elektrikli aletlerin prizde takılı kalması sonucunda, %5 oranında daha fazla enerji harcarsınız.

Enerji verimliliği, bina ısıtmasında da uygulanabilir. Çift camlı pencerelerin kullanılması sonucunda doğalgazdan ve elektrik faturasından ayda %10 tasarruf sağlayabilirsiniz.

Bahçe sulama işlemlerini öğleden sonra ya da akşam saatlerinde yaparak, daha az su harcayabilirsiniz.

Çamaşır ve bulaşık makinesini, elektrik tarifesinin en ucuz olduğu 22.00-06.00 saatlerinde çalıştırmak, %20 tasarruf sağlayacaktır.

Elektrik süpürgesinin toz torbası, sıklıkla boşaltılır ya da değiştirilirse, önemli ölçüde elektrik tasarrufu sağlanabilir.

Araçların lastiklerinin yüksek basınçlı hava ile kullanılması, araçların daha az yakıt harcamasını sağlayacaktır.

Gereksiz fren ya da gaz yapmamak, aracı 2000-3000 devir arasında kullanmak, %5 oranında yakıt tasarrufu sağlar ve yüksek oranda enerji verimliliği sağlar.

Buzdolabını evin en soğuk yerinde, ütü ve fırın gibi aletleri de evin en sıcak yerinde kullanarak, %20 oranında enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Ulaşımda Enerji Verimliliği Nasıl Sağlanır?

Dünyada üretilen 3 varil petrolün 2’si ulaşımda kullanılıyor. Türkiye’de her yıl ithal edilen petrolün %93,3’ü karayolları araçlarında kullanılıyor. Kara, hava ve deniz ulaşım araçlarının oluşturduğu ulaşım sektöründe, gereksiz enerji kullanımı oldukça yayınlaşmış durumdadır. Uygulamaya koyulacak basit önlemlerle, ulaşıma harcanan enerjiden tasarruf sağlanabilir. Ulaşımda enerji verimliliği sağlamak için:

  • ·        Kısa mesafelere yürüyerek gidilebilir.
  • ·        Yüksek motor hacmine sahip araçlar daha fazla yakıt tüketirler. Gerekmedikçe bu tür araçların kullanılmaması, enerji verimliliği açısından yararlı olacaktır.
  • ·        Özel araçların gerekmedikçe kullanılmaması ve toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi, enerji tasarrufu sağlayacaktır.
  • ·        Trafikte uzun bekleme süresi söz konusu ise kontak kapatılmalıdır.
  • ·        Demiryolu ve denizyolu gibi toplu ulaşım araçlarının tercih edilmesi gerekir. Karayolu araçları, demiryolu ve denizyolu araçlarına göre %3 daha fazla yakıt tüketirler.
  • ·        Eğer özel araç kullanılması zorunlu ise, mesai arkadaşları ile aynı araçla işe gidip gelinebilir ve yüksek oranda tasarruf sağlanabilir.
  • ·        Binek araçlarının ve toplu taşıma araçlarının bakımlarının düzenli olarak yapılması sonucunda tasarruf sağlanabilir.
  • ·        Otomobil satın alırken, düşük yakıt tüketen modellerin tercih edilmesi gerekir.
  • ·        Toplu taşıma alanında kullanılan; elektrikli, doğalgazlı ve LPG’li araçlar, çevreyi daha az kirletirler ve daha az yakıt tüketirler.

Okunma Sayısı: 1516

  • PAYLAŞ :

Enerji verimliliği Enerji tasarrufu Ulaşımda enerji verimliliği Enerji kullanımı

Benzer Haberler