EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz teşviklerle ilgili konuştu.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz teşviklerle ilgili konuştu.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Özellikle yenilenebilir enerji yatırımları teşviksiz olmuyor ama bu teşvikler döviz de olsa lira da olsa Türkiye'nin kazancına olan şeyler" dedi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yenilenebilir enerji alanındaki teşviklerle ilgili olarak AA muhabirine bir demeç verdi. Yılmaz, yeni teşviklerin Türk Lirası üzerinden olacağına işaret etti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, alım garantili yeni enerji sözleşmelerine ilişkin, "Özellikle yenilenebilir enerji yatırımları teşviksiz olmuyor ama bu teşvikler döviz de olsa lira da olsa Türkiye'nin kazancına olan şeyler. Bugün övünerek söylüyoruz ki yüzde 65 yerli ve yenilenebilir kaynakla enerji üretiyoruz. Bu cari açığımıza da olumlu yansıyor." şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz, yaptığı değerlendirmede, söz konusu sistemin Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu enerji alanında kazanımlarını artırabileceğine dikkati çekti.

Teşviklerle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Yılmaz, teşviklerin lira veya döviz bazında olabildiğini ve garanti bir gelir oluşturması yönüyle de yatırım riskini azalttığını dile getirdi.

Yılmaz, azalan risk neticesinde kreditör veya finansörlerin, yatırımcılara daha uygun krediler verdiğini vurgulayarak, "Bu konuyla ilgili birtakım görüşmeler var. Neticede, yasanın çıkmasına daha yaklaşık 15 ay gibi bir süre var ama o zamana da bırakmayız. Bir çalışma var. Bununla ilgili de herhalde bir kanun çıkacak, o da çözülecek." dedi. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 2-3 sene içinde 7 bin megavat kurulu güce yakın güneş santrali kuruldu. 4-5 sene önce bir megavat güneş enerjisi santralinin yatırım maliyeti yaklaşık 3-4 milyon dolardı. Şimdi 600-700 bin dolarlara geriledi. Belki 2 sene sonra daha da düşecek. Maliyet düştüğü gibi teknolojik verimlilik de artıyor. Teknoloji, inanılmaz derecede gelişiyor. Eskiden yaklaşık bin 200 saat kadar enerji üretirken şimdi 2 bin saat enerji üreten santraller görüyoruz."

Yılmaz, gelinen noktada teşviklerin payının büyük olduğuna, ve gelecekte de teşviklerin devam edeceğine vurgu yaptı.


Okunma Sayısı: 776

  • PAYLAŞ :

Benzer Haberler