Eski Binalar için Enerji Kimlik Belgesi Alımında Son Gün

Eski Binalar için Enerji Kimlik Belgesi Alımında Son Gün

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre, binalarda enerji performansının sağlanması adına, enerji kimlik belgesinin yeni ve eski tüm binalarda alınması zorunlu kılınmıştı. Eski ve yeni binalar için enerji kimlik belgesi alma süresi 1 Ocak 2020 tarihinde sona eriyor. 

Devlet tarafından yetkilendirilen odalara kayıtlı olan mühendis unvanı taşıyan kişiler, EKB belgesi veren kuruluşlarda imza yetkisine sahip olarak görev yapabiliyorlar. Yani EKB için yetkilendirilen kuruluşlar, imza yetkisine sahip teknik personel bulundurmak zorundadır. 

Yeni ve eski binalarda, yönetmeliğe göre enerji sınıfının en az C kategorisinde olması gerekiyor. 2011 yılı öncesinde yapılan binalar için ise herhangi bir kategoride belge alınması yeterli oluyor. 

EKB belgesi, A’dan G’ye kadar sınıflandırılmış ve düzenlenmiştir. Enerji verimliliği adına binalarda yapılan her düzenleme sonrasında, binanın enerji sınıfı artış göstermektedir. Yönetmelikte bu durumla ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. 

Ancak enerji kimlik belgesi olmayan binalarda; alım, satım ve kiralama işlemleri yapılamıyor. Ayrıca her türlü abonelik işlemleri de gerçekleştirilemiyor. 

Enerji verimliliği sınıfı yüksek olan binalarda ise kredi çekme işlemlerinde avantaj ortaya çıkıyor. Mesela A sınıfı enerji kimliğine sahip binalarda, daire bedelinin %90’ına kadar kredi kullanılabiliyor. Enerji sınıfı düştükçe kullanılacak kredi oranı da düşüyor. 

Enerji kimlik belgesinin geçerlilik süresi ise yönetmelikte 10 yıl olarak belirlendi. Bu süreden sonra, belgenin yenilenmesi gerekiyor. 

Belgeyi alabilmek için ilgili belediyeden; mimari, elektrik, mekanik ve yalıtım projelerinin temin edilmesi gerekiyor. 

Enerji israfının ortadan kaldırılmasını amaçlayan enerji kimlik belgesinin zorunlu olması, bir yönden enerjinin de verimli kullanılmasına olanak sağlayacak. 

1 Ocak 2011 tarihine kadar enerji kimlik belgesinin alınmaması durumunda, yapı kullanma izin belgesi, ilgili belediyelerden alınamayacak. 

Enerji kimlik belgesi daire sahiplerine verilmiyor. Bina ya da site yönetimi tarafından, tüm binaya ve siteye yönelik olarak alınıyor. Dolayısıyla bina ve site yönetimi, daire sahiplerini bilgilendirerek, gerekli işlemleri yerine getiriyor. 

Okunma Sayısı: 948

  • PAYLAŞ :

Enerji Kimlik Belgesi EKB Yapı İzin Belgesi

Benzer Haberler