Fransa’nın Güneş Yolu Projesi Hayalleri Yıktı

Fransa’nın Güneş Yolu Projesi Hayalleri Yıktı

 

Tüm dünya tarafından, sonucunun merakla beklendiği o proje sonunda bir hayal kırıklığı yarattı. Fransa’nın en ünlü yayın alanlarından birisi olan Le Monde tarafından duyurulan haberde; eşsiz bir proje olduğu ileri sürülen güneş yolu enerji projesi beklentileri karşılamadı. Projeyi ilk olarak 2016 yılında dünyaya duyuran Fransa; bu projede fotovoltaik levhaların güneş enerjisi üretiminde kullanması halinde başarıya ulaşacaklarını açıklamıştı. Zemine yani yola yatay bir şekilde yerleştirilmek üzere tasarlanan fotovoltanik levhaların güneş enerjisi üretiminde kullanılması doğru bir hamle olarak düşülürken; kısa sürede levhaların hasar gördüğü açıklamaları geldi. Dolayısı ile levhaların deforme olması ayrı bir tartışma konusu yarattı. Projeye başlarken, neredeyse bir kasabanın sokak aydınlatması için gerekli olan elektriği tek başına üretebileceği düşünülürken; bu gün gelinen nokta hayal kırıklığı yarattı.

Fotovoltanik Levhalar Araçları Taşıyamadı

Fransa güneş enerjisinden elektrik üretmek amacı ile pratiğe koyduğu bu projeden beklentilerin neredeyse yarısından dahi daha az bir verim aldığını açıkladı. Yapımı ve de proje başlangıcı 2016 olan güneş yolu enerji projesi dahilinde kullanılan levhaların, çatlayarak, enerji üretiminin verimini düşürdüğü düşünülüyor. Global Construction Review’de yer alan detaylara göre; 2016 yılında start verilen projede, 2018 yılına gelindiğinde levhaların çatlayarak, güneş enerjisini doğru değerlendirmediğine ilişkin raporlar yer alıyor.

Güneş Yolu Projesi İçin Milyon Dolarlar Harcandı

Fransa’nın merakla beklenen, elektrik üretiminde büyük ses getireceği düşünülen, Güneş Yolu Projesi için Fransa Hükümeti milyar dolarlar harcadı. Sadece tek bir kilometrede dahi güneş panellerinin masrafı ve de proje için gerekli olan maliyet neredeyse; 5,2 milyonu geçiyor. Güneş panellerinin beklendiği gibi enerji üretimi yapması durumunda; 3 yılda toplam 450 bin kWh elektriği üretmesi bekliyordu. Ancak 2018 yılında ortaya çıkan raporlar, döşenen panellerin beklenen kalitede olmadıklarını ve de projeyi olumsuz etkilediği ortaya konuldu. Yılda 150 kWh kadar enerji üretmesi planlanan Güneş Yolu sayesinde, yaklaşık olarak 5000 kişinin aydınlatma enerjisinin karşılanması söz konuyken, bu gün bu oranların neredeyse dörtte biri sağlanıyor. Bu durumda projenin sonlanması gerektiğini gözler önüne serdi. Güneş enerjisinin elektrik enerjisinin üretiminde kullanılmasına sıcak bakan farklı ülkelerde ise; benzer projeler hala gözlem aşamasında, merakla sonuçları bekleniyor.

Okunma Sayısı: 810

  • PAYLAŞ :

fotovoltaik fransa güneş enerjisi güneş yolu

Benzer Haberler