Global Holding Port Of Adria Limanının Çatısına GES Kuracak

Global Holding Port Of Adria Limanının Çatısına GES Kuracak

Liman yönteminin yanı sıra yenilenebilir enerji işlerine de odaklanan Global Yatırım Holding A.Ş. yurtdışı yatırımlarına hız verme kararı aldı. Bu kapsamda, Karadağ’da bulunan Port of Adria limanının çatısına, toplamda 66 bin metrekarelik bir alana güneş enerjisi santrali kurmaya hazırlanıyor. 

Şu anda Global Yatırımın işlettiği Port of Adria limanda 9 adet depo bulunuyor. Güneş enerjisi santrali de bu 9 deponun çatısına kurulacak. Kurulacak olan güneş enerji santrali 5 MW kurulu güce sahip olacak. Ayrıca kurulduğu yerin en büyük güneş enerji santrali olacak. 

GES santralini, Global Holding’in %51 sahibi olduğu Barsolar şirketi kuracak. Santralin kurulumuna 2020 yılının ikinci çeyreğinde başlanacak ve 2020 yılının ikinci yarısında faaliyete geçmesi sağlanacak. Kurulumu yapılacak olan santralin, yıllık 6,9 milyon kWh elektrik üretmesi planlanıyor. Bu rakam bölgede bulunan 2,600 konutun elektrik ihtiyacının karşılanması için yeterlidir. 

GES Alım Garantisinden Yararlanabilecek


Karadağ Enerji Düzenleme kurumu, Global Ports Holdingin yaptığı başvuruyu kabul etti ve GES santralinin ürettiği elektriğin bir kısmını satın almayı kabul etti. Böylece GES tarafından 12 yıl boyunca üretilen elektriğin 12 Avro-sent /kWh bölümü alım garantisi altına alınmış oldu. 

Global Holding Küresel Çapta Yatırımlarına Devam Edecek


Şirketin yönetim kurulu başkanı Mehmet Kutman yaptığı açıklamada, “Dünyanın en büyüğü olduğumuz kruvaziyer liman işletmeciliğinde kazandığımız deneyim ile kurduğumuz uluslar arası bağlantıları, temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönlendirme için çalışıyorduk. Başta Karayipler olmak üzere liman işlettiğimiz diğer bölgelerde de temiz ve yenilenebilir enerji yatırımları hedefliyoruz. Global Yatırım Holding’in entegre iş modeli sayesinde liman işletmeciliğinde olduğu gibi hızla başarılı adımlar atacağımıza inanıyorum” ifadelerine yer verdi. 

Global Holding Enerji Kurulum Gücünü Artırmaya Devam Ediyor


Karadağ’da yapılacak olan GES santralinin devreye girmesi ile birlikte, şirketin enerji santrallerinin kurulu gücü 97,3 MW’a ulaşmış olacak. Bu gücün 43,2 MW kadar kısmı yenilenebilir enerjiden oluşuyor. 

Ayrıca şirketin Aydın ilinde biyokütle enerji üretimi, Şanlıurfa ve Mardin’de de biyokütle enerji ile elektrik üretimi yapan tesisleri bulunuyor. 

Global Holding ayrıca Mardin’de kurulan güneş enerjisi santrali ile de bir ilki gerçekleştirmişti. Holdingin bir başka iştiraki olan Naturelgaz firması ise CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) dağıtımı ve taşınması alanlarında faaliyet göstermeye devam ediyor. 

Okunma Sayısı: 1029

  • PAYLAŞ :

Global Holding GES Port of Adria

Benzer Haberler