Kamu Sektöründen Enerjiye Dev Yatırım

Kamu Sektöründen Enerjiye Dev Yatırım

“2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı” resmi gazetede yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından ortak olarak hazırlanan programda, dünya ekonomisi hakkındaki gelişmeler yer alıyor. Ayrıca programda, temel göstergelere de yer veriliyor. Programın içeriğinde; Türkiye ekonomisi, istihdam, büyüme ve yatırımlar konusunda 2020 hedefleri yer aldı. 

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı toplam 403 sayfadan oluşuyor ve programda sırasıyla şu başlıklara yer verildi: “eğitim”, “sağlık”, “adalet”, “güvenlik”, “çevre”, “temel hak ve özgürlükler”, “sivil toplum kuruluşları”, “aile ve kadın”, “afet yönetimi”, “kültür ve sanat”, “istihdam ve çalışma hayatı”

Program İçeriğinde Kamu Sektörü Tarafından Enerji Sektörüne 13 Milyar 864 Milyon TL Yatırım Konusu da Yer Alıyor… 

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında, 2020 yılı hedefi olarak enerji sektörüne, 13 milyar 864 milyon TL kamu yatırımı yapılması yer alıyor. Kamu yatırımı ile birlikte enerji sektörü, ulaşım sektöründen sonra en çok yatırım yapılan alan olacak. Madencilik sektörüne de önümüzdeki yılda, 3 milyar 572 milyon TL yatırım yapılması öngörülüyor.

Türkiye’nin Elektrik Talebi Artacak

Yıllık programda yer alan enerji ve madencilik sektörüne yönelik planlara göre, 2020 yılında Türkiye’nin elektrik talebi, 329,6 milyar kilovatsaate çıkacak. 2019 yılının sonuna kadar elektrik talebinin 315,20 milyar kilovatsaate ulaşacağı tahmin ediliyor.

Elektrik Üretiminde En Çok Doğalgaz Kullanılıyor

2019’da elektrik üretiminde doğalgazın payı %29,5 olarak öngörüldü. 2020’de ise bu rakamın %27,2’ye düşürülmesi öngörülüyor. Programın asıl hedefi ise yenilenebilir enerji kaynaklarının, elektrik üretimindeki payını artırmak. 2020 yılında, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı %36,4 oranında artırılacak.

YEKA Çalışmalarına Devam Edilecek

Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması ve enerji üretiminin teşvik edilmesi adına, “Mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları” (YEKA) projelerine ilişkin çalışmalar devam edecek. 

Nükleer Enerji Santrali 2026 Yılına Kadar İşletmeye Alınacak

Nükleer enerji kullanılarak daha düşük maliyetle elektrik üretimi, dünya genelinde gelişmiş ülkeler tarafından uygulanıyor. Bu kapsamda, Türkiye’de inşa faaliyetine başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralinin 2023 yılına kadar bazı ünitelerinin işletmeye alınması planlanıyor. 2026 yılında ise tamamen işletmeye alınması hedefleniyor. 


Okunma Sayısı: 807

  • PAYLAŞ :

Yıllık Yatırım Programı Cumhurbaşkanlığı YEKA

Benzer Haberler