Konya’da Biyogaz Tesisi Kurulması Planlanıyor

Konya’da Biyogaz Tesisi Kurulması Planlanıyor

Asya Biyogaz adı verilen tesis, Konya’nın Karatay ilçesinde kurulacak. Asya Biyogaz Enerji Üretim A.Ş. firması tarafından kurulacak olan tesis, 96.064.77 metrekarelik bir alanda yer alacak. 

Biyogaz tesisinde, bölgedeki hayvancılık tesislerinden elde edilen hayvan dışkıları kullanılacak. Ayrıca tarımsal atıkların da nihai bertarafı sağlanacak. Tesiste aynı zamanda biyogazdan enerji üretilmesi de planlanıyor. 

Tesiste Kojenerasyon Sistemi de Yer Alıyor


Biyogaz tesisinde, anaerobik biyolojik olarak parçalanması da sağlanıyor. Tesiste bulunan kojenerasyon ünitesinde; elektrik, sıcak su ve ısı üretimi sağlanacak. Kojenerasyon sisteminin toplam gücü 6 MWe/6,25 MWm/7,1 MWth olacak şekilde oluşturulacak. 

Tesisin proje bedeli ise 68.230.810 TL olarak hesaplandı. Kurulu gücü ise 6 MW olacak. 

Tesisle ilgili yürütülen çalışmanın halka anlatılması amacıyla, 16 Ocak 2020 tarihinde saat 14:00’da Karatay Belediyesi Kültür Merkezinde, Halk Katılım Toplantısı yapılacak. Toplantıya herkes katılım sağlayabilecek. 

Proje Bölgeye Neleri Kazandıracak?


Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte, hayvan dışkıları ve organik atıklar, elektrik enerjisine dönüştürülecek. 

Hayvan dışkıları, bölgede yer alan ahırlardan toplanacak. Çürütüldükten sonra, tesiste işlenmeye başlayacak. Ayrıca atıkların bir kısmından fermente gübre elde edilecek. Tesiste, oluşabilecek CH4 gazı için de emülsiyon sistemleri yer alacak.

Ayrıca 10.000.000 m2 sulu tarım arazisi üzerinde enerji tarımı yapılabilecek ve bitkilerden tesiste elektrik enerjisi üretilebilecek. 

Biyogaz tesisinde, her gün 388 ton atık işlenmesi sağlanacak. Tesis yılda 7.000 saat çalışacak ve elektrik enerjisi üretecek. Tesiste üretilen elektrik enerjisinin tamamı, şebekeye aktarılacak. 

Ayrıca elektrik üretimi sonucu açığa çıkan buhar ve sıcak su, ısıtma sistemlerinde kullanılabilecek. 


Bu gibi tesislerin ülkemize kazandırılması ile birlikte, yenilenebilir enerjilerin verimli bir şekilde kullanılmasının da önemi bir kez daha gündeme geldi. yenilenebilir enerjilerin geliştirilmesi ile birlikte, dış bağımlılığın oldukça azalacağı öngörülüyor. 

Okunma Sayısı: 1695

  • PAYLAŞ :

Biyogaz Tesisi Kojenerasyon Konya Karatay

Benzer Haberler