Koronavirüs Salgını Pil Üretimini ve Yenilenebilir Enerjiyi de Etkisi Altına Aldı

Koronavirüs Salgını  Pil Üretimini ve Yenilenebilir Enerjiyi de Etkisi Altına Aldı
Koronavirüs, tüm dünyayı etkisi altına almadan önce  ekonomiyi ve enerji sektörünü etkiledi. Koronavirüsün etki alanı, finansal piyasalarda dalgalanma, enerji  şirketlerinin hisse  fiyatlarında ki düşüşler, çok uluslu şirketlerin ofislerini kapatmaları, etkilenen bölgelerde bulunan çalışanların evden çalışmalarına, dünya çapında ki etkinliklerin ve uçuşların kısıtlanması gibi  birçok etkiler meydana geldi. 

Salgın zamanla daha geniş alanlara yayıldıkça ekonomi  ve enerji  sektörü de  farklılıklar yaşamaya devam etmekte. Koronavirüs  salgınının enerji  sektöründeki  etkileri, güneş paneli tedarik zincirinden, enerji depolamasına, petrol, LNG ve gazla ilgili  sektörlerden çok sayıda uluslararası  sektör  etkinliğinin iptaline  ya da ertelenmesine kadar  ulaştı. Yenilenebilir enerji  alanındaki  etkilerine bakıldığında, hem  rüzgar türbinleri  hemde  güneş  panelleri için küresel tedarik zincirlerinde  ve üretiminde  gecikmeler yaşanacağı tahmin ediliyor. 

Yenilenebilir Enerji  ye  Koronavirüs Etkisi 

Genel  anlamda,  güneş  ve rüzgar sektörü  için ekipman  üretiminde en başta yer alan Çin in küresel  etkileri  zamanla  artacak. Ham maddelerin çoğunun Çin den sağlanması sebebinden dolayı güneş  panelleri  üretimi  büyük çapta etkilenecek. Ortaya çıkan bu durum, dünya çapında güneş panelleri ve ürünlerinin fiyatlarında kısa süreli bir artış anlamına gelebilir. Çin’de virüsten etkilenen bölgelerin birçoğunun özellikle güneş enerjisi imalat sanayinin temeli olduğu biliniyor.

Modül  ve  invetör gibi  ana malzemelerin temini koronavirüs salgınından dolayı en fazla zararı görecek. Üretimde  yer alan  birçok ham madde, yani silikon gofretler, alüminyum çerçeveler ve cam gibi yardımcı malzemeler için Çin’deki kısıtlanan tedarik zinciri nedeniyle lojistik problemler yaşanacak. Nakliye ve lojistik hizmetlerinin hacmindeki bu önemli azalma, projelerin şebeke bağlantılarında kaçınılmaz gecikmelere yol açabilir ve pek çok ülkede kurulumu devam eden güneş santrallerinin teslim süreleri kaçırılabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar, bazı üreticilerin modül ve invertör üretimi için Güneydoğu Asya’daki fabrikalarına güvendiğini ancak böyle bir seçeneği olmayan üreticilerin diğer üretim araçlarını inceleyip piyasa koşullarına uyum sağlamalarını tavsiye ediyor. 

Enerji  Depolama ve Koronavirüs

Hubei  Eyaleti  Çin'de ki  pil  üretiminin yüzde   60'ından sorumlu ve virüsün ortaya  çıktığı ve en sert şekilde  yaygınlaştığı  bölgelerin başında yer almakta. Lityum-iyon pillerin küresel tedariği, Çin’deki salgından daha az etkilenen Japonya, Kore ve ABD’den sağlanıyor. Ancak uzmanlar, depolama teknolojileri ve pil üretimlerinin de etkileneceği konusunda uyarıda bulunuyor. Öte yandan, IT (Information Technology) yani bilgi teknolojileri uygulamaları için, endüstri zinciri Çin’de yoğunlaşmış durumda ve şu ana kadar salgından en çok etkilenen sektörlerin başında bilgi teknolojileri geliyor.

Virüs, bilgisayar üretiminden cep telefonlarına, akıllı teknolojilerden elektrikli araç sektörüne kadar daha pek çok alana nüfuz ediyor. Virüsün nasıl hızlı bir şekilde kontrol altına alınacağı ya da daha büyük bir salgın haline gelip gelmeyeceği bilinmiyor Ancak bu yılın çoğunda, enerji sektörünün genelini askıya alması muhtemel görünüyor.

Okunma Sayısı: 1191

  • PAYLAŞ :

Koronavirüs Çin Enerji Pil üretimi Yenilenebilir

Benzer Haberler