Menteşe Otogarı 2019’da Güneşten Daha Fazla Elektrik Üretti

Menteşe Otogarı 2019’da Güneşten Daha Fazla Elektrik Üretti
Muğla ilinin Menteşe ilçesinde yer alan şehirlerarası otogar çatısına kurulan güneş enerjisi sistemi, çevreye ve belediye bütçesine kazandırmaya devam ediyor. 

Harcadığı elektrikten 2,5 kat daha fazla elektrik üreten otogarda yapılı bulunan güneş enerji sistemi, 11 milyon TL yatırımla yerleştirilmişti.  Türkiye’de ilk defa denen sistem, oldukça verimli çalışıyor. 

2019 Ekim ayında yayınlanan verilerde otogarda toplam 25.636,679 KW/saat elektrik üretildi. Üretilen elektriğin parasal değeri 20 bin TL değerinde ve Menteşe otogarı ürettiği elektriğin 9636 KW/saatini kullandı. 

Menteşe otogarında tüketimden kalan fazla elektrik miktarı, 16.000 KW/saat olarak gerçekleşti. Ekim ayında otogarda üretilen elektrikten 12 bin 300 TL kar sağlanmış oldu. 

Türkiye’ye Örnek Olacak Proje


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün yaptığı açıklamada, “Muğla doğası, tarihi ve birbirinden değeri 13 ilçesiyle yalnızca üzerinde yaşayanları değil, aynı zamanda herkesi kendisine hayran bırakan bir şehirdir. Büyükşehir belediyesi ailesi olarak şehrin güzelliklerini korumaya ve değerlerini geleceğe taşımaya özen gösteriyoruz. Güneşlenme süresi olarak diğer şehirlerden daha şanslı olan Muğla’mızda, olabildiğince tüm tesislerimizi güneş panelleriyle donatmaya çalışıyoruz. Ayrıca bu şekilde çevremizi ve bütçemizi de korumuş oluyoruz. Şimdilik yalnızca Menteşe ilçesinde yapımı devam eden Bodrum otogarımızın çatıları, mezbaha tesisimiz ve Bodrum Konacık hizmet binamızda güneş enerjisinden yararlanıyoruz. Yapıların çatısına entegre olarak uygulanan güneş panellerini ilk olarak Menteşe otogarında denedik ve verimli sonuçlar elde ettik. Bu sayede belediye bütçesine fazladan gelir elde etmiş olduk. Bu tür yenilikçi projeler her ne kadar Muğla’mıza yakışıyor olsa da, Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde de olması gerekiyor. Bizce Muğla en iyisini hak ediyor.” İfadelerine yer verdi. 

Türkiye’nin (BIPV) binaya entegre güneş enerjisi sistemine sahip olan Muğla otogarı, 2019 yılında Şubat ayında faaliyete geçti. 19 bin 550 metrekarelik alan üzerine kurulan otogarda 4 bin 670 metrekare işletme alanı var ve otogarın çatısı 3.840 metrekare nalana sahiptir. Çatı üzerinde bulunan güneş panellerinin sayısı ise 760 adet ve belirli aralıklarla çatıya yerleştirilmiş. 

Okunma Sayısı: 738

  • PAYLAŞ :

Menteşe otogarı Güneş enerjisi sistemi Muğla

Benzer Haberler