Mersin’in Çöpünden Elektrik Üretiliyor

Mersin’in Çöpünden Elektrik Üretiliyor

Türkiye’de geri dönüşüm konusunda, iyi haberler gelmeye devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, daha önceden kurduğu katı atık bertaraf tesislerinde elektrik üretip, birçok konutun aydınlatılmasına katkıda bulunuyor. 

Sürdürülebilir Atık Yönetimi Projesi sayesinde evsel atıklar, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Belediyeden verilen bilgiye göre son 10 aylık dönem içerisinde katı atık depolama tesislerinde yaklaşık, 453 bin 603 ton katı atık bertaraf edildi. Bertaraf edilen atıklardan ise 37 bin 759 MW elektrik üretimi sağlandı. Bu miktar ise yaklaşık olarak 55 bin konutun elektriğine eş değerdir. 

Mersin ilinin Tarsus ve Silifke ilçelerindeki belediyelere ait olan katı atık entegre tesislerinde, katı atıklar bertaraf ediliyor ve elektrik enerjisine dönüştürülüyor. 

Her Gün Tonlarca Atık Bertaraf Ediliyor


Yaklaşık olarak her gün 500 ton civarında katı atık, depolama ve bertaraf ünitelerinde işleniyor. Belediye, daha temiz bir çevre ve enerjinin sürdürülebilir olması adına, katı atık tesislerini hayata geçirmiş. Önceleri sayısı bir adet olan tesis, verimli olarak kullanıldıktan sonra, yenilerinin de yapılmasına karar verilmiş. 

Daha sonra Mersin ilinin iki büyük ilçesinde daha katı atık tesisi yapımı tamamlanmış ve faaliyet alınmış. 

Toplamda 3 adet olan tesislerde her gün tonlarca atık bertaraf ediliyor. Bu sayede, 17 milyon 894 bin 755 metreküp metan gazının atmosfere salınımı engelleniyor. 

Mersin Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, “Çöp depolama alanları küresel ısınmaya neden olan en önemli kaynakların başında geliyor. Bu alanlarda oluşan en kuvvetli sera gazı olarak bilinen ve iklim değişikliğine etkisi açısından karbondioksite göre 21 kat daha olumsuz etkisi olan metan gazı yakılarak, hem elektrik üretimi gerçekleştiriliyor, hem de atmosfere insan kaynaklı bırakılan sera gazının da azaltılması sağlanıyor. 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren 1 Ocak 2020 tarihine kadar katı atık düzenli depolama tesislerinde toplam olarak 453 bin 603 ton katı atık bertaraf edilirken, 37 bin 759 MW elektrik üretimi gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde 17 mlyon 894 bin 755 metreküp metan gazını da bertaraf etmeyi başardık. Belediye olarak, ürettiğimiz elektrik enerjisi ile yaklaşık olarak 55 bin konutun elektriğini karşıladık ve karşılamaya devam ediyoruz. Katı atık bertaraf tesislerimize, yakın zamanda yenilerini eklemek için de çalışmalara devam ediyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Okunma Sayısı: 1192

  • PAYLAŞ :

Mersin katı atık bertaraf tesisi yenilenebilir enerji geri dönüşüm

Benzer Haberler