Milli Bütçeye 1 Milyar 250 Milyon TL Katkı

Milli Bütçeye 1 Milyar 250 Milyon TL Katkı
24 Ağustos 2019 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan baraj  inşaatini ziyaret ederek "Muhteşem bir eser ortaya çıkıyor" değerlendirmesi, Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli'nin 30 Temmuz 2019  tarihinde  barajda yaptığı incelemede " Zor coğrafi koşullar altında böyle bir mega  projeye imza atıyoruz. Belgesellik ve mühendislik harikası projedir." değerlendirmesinde bulunduğu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün göz nuru, gurur abidesi, ülkemizin vizyon projelerinden biri konumunda olan Yusufeli Barajı inşaatında çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Tamamı 4 milyon  m³  gövde  hacmine sahip olan barajda gövde  betonun 2 yılda tamamlanması  planlanmakta.

HES ve Yusufeli 

Yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl ve 558 MW kurulu güce sahip  olan Yusufeli Barajı  ve HES'in santral binası ve enerji  yapılarında  betonlama çalışmaları  planlandığı  gibi  devam etmekte. Ayrıca enerji  santralinde  elektromekanik parçalarının montajlarına  da inşaat faaliyetlerine bağlı  olarak başlandı.

 Yusufeli büyümeye devam ediyor

Yusufeli Barajı  Türkiye'nin  vizyon projeleri arasında yer almakla beraber 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli  beton  kemer kategorisinde  ülkemizin en yüksek  ve dünyanın 3. yüksek  barajı  olacak. Bu günden itibaren barajımızda  2.642.095  m³   beton dökülerek gövde  betonunda  %66 oranında gerçekleşme sağlandı. Baraj, 190 metre yükselmiş durumda. Yusufeli HES Projesi İnşaatında günlük maksimum 7.850 m³ baraj gövde betonu dökülerek rekor seviyeye ulaştı. Bu miktar 1.000 mikser betona eşdeğer olup; bu miktar beton ile 200 adet  konut  yapılabilir.

Yusufeli'nin Yüksekliği

Baraj 275 m gövde  yüksekliğine sahip  olması ile Eyfel Kulesinden 25 metre kısadır. Barajın gövdesi 100 katlı  bir  gökdelen  yüksekliğinde olduğu  bilinmektedir.  Kullanılan  4 milyon  m³  beton ile aynı orantıda artış  göstermektedir.

Yusufeli  Barajının  tamamlanması ile   milli bütçeye  yıllık 1 milyar  250 milyon TL kattı sağlaması  planlanmaktadır. Yaklaşık 650 bin kişinin ise enerji  ihtiyacı  bu  proje  sayesinde  karşılanacaktır.

Baraj  kendi  üreteceği  enerji  ile beraber  diğer  barajlara da  su desteği  sağlayacaktır. Çoruh Nehrinden kaynaklanabilecek  taşkın riskinin de azaltılması öngörülmektedir. 

Okunma Sayısı: 1140

  • PAYLAŞ :

HES Yusufeli Baraj Milli Bütçe

Benzer Haberler