MTA 3,5 Milyon Metre Sondaj İçin Antlaşma Yaptı

MTA 3,5 Milyon Metre Sondaj İçin Antlaşma Yaptı
Türkiye Yer Bilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası temel atma törenine katılan, Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TÜVEK Temel Atma Töreni'nde yaptığı  konuşmada,gelişmiş ülkelerde madenciliğin gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 5-9 arasında olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 1 seviyesinde bulunduğunu belirtti.
AR-Ge, yerli üretim ve inovasyonu temel alan madencilik stratejisiyle çıkarılan madenlerin artık Türkiye'de işleneceğini dile getiren Dönmez, böylece madenciliği destekleyen  alt sektörlerin, teknolojik girişim, istihdam ve ihracat noktasında önemli bir pazar hareketliliği oluşturacağını söyledi.
"Maden ve ham madde ithalatının, altın dahil, 26 milyar dolar seviyesinde" olduğuna dikkati çeken Dönmez, "Bu miktarın önemli bir kısmı da işlenmiş madenlerden oluşuyor. Maden ihracatımız da 5-6 milyar dolar düzeyinde. Teknolojik altyapı eksikliğinden dolayı madenlerimizi Türkiye'de zenginleştiremiyorduk. Artık madenlerimizi salt ham madde olarak yurt dışına ihraç etme dönemi kapandı." diye  ekledi.
 Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) yoğun çalışmalar yürüttüğünü aktaran Dönmez, MTA'nın kurulduğu 1935'ten 2015'e kadar toplam 6 milyon metre sondaj yapıldığını belirtti.
2017-2019 yıllarında MTA tarafından 3,5 milyon metre sondaja imza atıldığını vurgulayarak sözlerine şu  şekilde  devam etti: "Bu kadar yoğun çalışmanın yürütüldüğü son 3 yılda 89'u maden, 83’ü enerji ham maddesi olmak üzere toplam 172 ruhsat sahasında değeri milyonlarca dolara ulaşan yeni maden kaynakları tespit edildi. MTA havadan jeofizik operasyonlarıyla da 920 bin kilometrelik bir alanı tarayarak yer altının adeta röntgenini çekti. Oruç Reis Gemimiz de denizlerimizin dört bir köşesinde hidrokarbon varlığımızın tespiti için 7/24 faaliyetlerine devam ediyor."
Dönmez MTA laboratuarların da ki  raporlara ilişkin, "MTA laboratuvarlarında yıllık 60-70 bin numunenin analiz ve testi yapılırken, yeni alınan cihazlar ve hafta sonu vardiyalı çalışmayla bu rakam 2018'de 525 bine, 2019'da ise 611 bine yükseldi. Yani 10 katlık bir artıştan söz ediyoruz. MTA bu faaliyetleri yürütürken arazilerin haritalarını çıkarıyor, jeofizik veriler üretiyor, yerin yüzlerce metre altına giden sondajlarla karotlar elde ediyor. Bunların analizleri ve testlerini yaparak maden varlığıyla ilgili dataları üretiyor." ifadeleri ile devam etti.

Okunma Sayısı: 1179

  • PAYLAŞ :

MTA sondaj Enerji

Benzer Haberler