Nükleer Enerjinin, İlkim Değişikliği Üzerinde Ki Rolü Dikkate Alınmalı

Nükleer Enerjinin, İlkim Değişikliği Üzerinde Ki Rolü Dikkate Alınmalı

Uluslararası İklim Değişikliği ve Nükleer Enerjinin Rolü Konferansı’nda; iklim değişikliğinin önüne geçilmesi açısından, teknolojinin, kullanılan yöntemlerin ve bu noktada büyük bir role sahip olan nükleer enerjinin doğru bileşenler üzerinde yer almasına dikkat çekildi.  7-11 Ekim tarihlerinde, Viyana’da gerçekleşen konferansta; iklim değişikliğinin nedenleri, çözüm yolları ve nükleer enerjinin, küresel iklim değişikliklerinin önüne geçilmesi konusunda yardımcı olup olamayacağını görüşüldü.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından düzenlenen konferans; Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), Nükleer Enerji Ajansı (NEA) ile işbirliği şeklinde düzenlenen Konferans’ta iklim değişikliği üzerinde duruldu. Viyana’nın ev sahibi olduğu konferansın ana maddesi; küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri oldu. Geçen her dakika kendisini biraz daha hissettiren, iklim değişikliklerinin önüne geçebilmek amacı ile sera gazının verdiği zararı azaltabilecek tüm enerji seçeneklerinin değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Uluslararası İklim Değişikliği ve Nükleer Enerjinin Rolü Konferansı’na; 79 ülkenin, 550 katılımcısı ve 18 uluslararası kurum katıldı. Katılımcıların değerlendirdiği önemli sorunlar arasında; iklim değişikliği hedeflerine ulaşma konusunda olumlu sonuç veren enerji politikaları,  aktif olan nükleer santrallerin uzun süreli işletilmesi ve santrallerin sera gazı emisyonlarının önlenmesinde ki katkısı,  teknoloji ve ileri nükleer enerji teknolojilerinin daha yüksek  oranda yayılmasını desteklemek amacı ile yapılması gerekenler, iklim değişikliğinin önüne geçebilmek için nükleer enerjinin bu konuda ki rolünün kamu tarafından algılanması ve  nükleer enerji ile düşük karbonlu enerji kaynakları arasındaki sinerji için oluşan beklentiler gibi başlıklar yer aldı. 

Eldeki Veriler Değerlendirilmeli

Konferansın açılışında yayınladığı video mesaj ile dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Genel Direktörü Fatih Birol; bu süreçte alınması gereken önlemler üzerinde durdu. Birol: “Günümüzde elde daha fazla rapor var, daha fazla tartışma var, daha fazla konuşma var… ancak emisyonlar hala artmaya devam ediyor. Tüm enerji verilerimiz elimizin altında mevcut. Bu yüzden önerilerimizi ve analizlerimizi bu verilere dayanarak yapabiliriz. Biz (IEA iklim değişikliği ve elektrik arz güvenliğini ciddiye alan hükumetler) mevcut nükleer santrallerin ömürlerini uzatma ve ayrıca dünyadaki tüm ülkelerin SMR'ler gibi yeni teknolojilere bakmaları için destek sağlama konusunda hükumetlerin rolü olduğuna inanıyoruz. Favori teknolojilerimizi seçme lüksüne sahip değiliz” diyerek, konunun önemini vurguladı. 

Okunma Sayısı: 777

  • PAYLAŞ :

iklim değişikliği nükleer enerji viyana

Benzer Haberler