Nükleer Güvenliğin Sağlanması İçin 130 Ülke Birlik Oldu

Nükleer Güvenliğin Sağlanması İçin 130 Ülke Birlik Oldu

Dünya genelinde nükleer  güvenliği arttırmak ve kötü niyetli  faaliyetlere karşı durarak, bakanlık düzeyinde bir bildiri kabul edildi. 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA),  üçüncü Uluslararası Nükleer Enerji Güvenliği Konferansı: Çabaların Sürdürülmesi ve Güçlendirilmesi etkinliği Kurumun Avusturya Viyana’daki merkezinde başladı.

Uluslararası bir alanda nükleer enerji santralleri siber saldırılardan radyoaktif madde kaçakçılığı gibi birçok tehdit, nükleer güvenlik için endişe oluşturmakta. IAEA üyesi 130 dan fazla ülkeden katılan bakanlar ve diğer temsilciler, Konferansta tüm dünya da nükleer güvenliği arttırmak,  nükleer terörizm ve diğer kötü niyetli hareketlerin oluşturdukları tehditleri önlemek amacıyla 22 maddelik bir bildiri kabul ettiler.



Bildiri içerisinde IAEA ya üye olan ülkeler, nükleer enerjiyi doğru ve iyi niyetli kullanma, nükleer silahlanmanın önlenmesi ve nükleer silahsızlanma gibi genel hedefleri yeniden gözden geçirdiler ve nükleer güvenliğin sağlanmasının küresel anlamda barış ve güvenliğe fayda getireceğini vurguladılar. IAEA ülkeleri nükleer güvenlik anlamında çalışmaları arttırmış olsalar da daha fazla faaliyetin gerçekleştirilmesi konusunda fikir birliği sağladılar.


IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi yapmış olduğu bir açıklamada, “Nükleer ve radyoaktif materyaller, bunlarla panik yaratma ve toplumlarımıza sıkıntı ve acı getirme olasılığı gören kötü niyetli gruplar için bir mıknatıs gibi” ifadesini kullandı.


Okunma Sayısı: 1077

  • PAYLAŞ :

Nükleer enerji güvenliği Nükleer terörizm

Benzer Haberler