Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkelerinde Yenilenebilir Enerji Alanında Gelişme Sağladı

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkelerinde Yenilenebilir Enerji Alanında Gelişme Sağladı

Suudi Arabistan, yenilenebilir enerji alanında, Ortadoğu ülkelerinin önüne geçti. Dünya Gelecek Enerji Zirvesi Güneş Forumunun raporuna göre, Suudi Arabistan Ortadoğu ülkeleri arasında en fazla güneş enerjisi üreten ülke konumunda yer alıyor. Krallığın 2030 yılına kadar 60 GW kurulu GES projesinin üçüncü yılına hedefine çok yaklaştığı gelen haberler arasında yer alıyor. 

Ayrıca Orta Doğu Güneş Endüstrisi Birliği tarafından yayınlanan raporda, yenilenebilir enerji üretimi alanında, Suudi Arabistan krallığını; Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Mısır takip ediyor.

Ortadoğu Güneş Endüstrisi Birliği Genel Sekreteri Martine Mamlouk yaptığı açıklamada, “Ortadoğu güneş endüstrisi birliğinde bölgesel ekonomilerin karbon ayak izi azalırken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki güneş enerjisi gelişmelerinin hızlandırılmış ve cazip tarifelere ulaştığını görmekten heyecan duyuyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde, 2019-2023 yılları arasında yenilenebilir enerji yatırımlarının toplamının 71,4 milyar dolar olması bekleniyor. Bu, 210 milyar dolar değerinde olan enerji sektöründeki toplam yatırımın yüzde 34’ünü temsil ediyor. 

Suudi Arabistan’ın 40 GW güneş enerji üretimi yaklaşık olarak 60 GW düzeyine çıkarma hedefi var. Bu, Suudi Krallığının ekonomide çeşitlilik ve vizyon 2030 hedefi ile çok uyumludur. Sektör, şebeke paritesine ulaşırken, sistemlerin, üretim yönetiminin ve şebeklerin verimliliğini artırmak için yeni teknolojilerin aktifleşmesini görmek harika. 

Suudi Arabistan’ın yaptığı değişiklikler arasında yerel geliştiriciler ve yerel güneş paneli üreticileri için düzenlemelerin hafifletilmesi yer alıyor. Riyad’daki bir caminin çatısına güneş fotovoltatik paneller monte edildikten sonra, Kral Abdullah Petrol Araştırmaları ve Araştırma Merkezi ve diğer camilerde de benzer bir hareket önerildi. 

Hidrojen gibi esnek depolama çözümleri aralıklı yenilenebilir enerji sisteminde daha büyük bir pay verecektir. Bu durum günümüz petrol ve gaz ihracatçılarının yarın yenilenebilir enerji ihracatçıları haline gelmesini sağlayabilir. Güneş enerjisi endüstrisi, Suudi Arabistan’ın enerji sisteminin bu derin dönüşümüne katılmaktan gurur duyuyor.”

Afrika Kıtası ve Ortadoğu Ülkelerinin Kurulu Güneş Enerjisi Gücü 617,9 GW’a Ulaştı!


Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde geçtiğimiz yıllarda, maliyetlerde yaşanan düşüşler nedeniyle, güneş enerji tarifeleri de en düşük seviyelerde gerçekleşti. Ayrıca kurulu güneş enerjisi gücü 617,9 GW kapasitesine ulaşan Afrika ve Ortadoğu ülkeleri, büyük ölçekli projeleri hayata geçirerek, enerji çeşitliliğinin sağlanmasına çalışıyor. 

Birleşik Arap Emirlikleri ve Dubai’de 2030 yılına kadar tamamlanması planlanan Muhammed bin Raşid Al Mektum Solar Park, 5 GW kurulu gücüyle Abu Dabi’nin ikinci en büyük yenilenebilir enerji projesi olacak. 

Kuzey Afrika ülkelerinden olan Fas’ta ise 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının %52 artırılması hedefleniyor. 2020 yılına kadar ise Mısır ve Tunus gibi ülkelerin %30 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmaları bekleniyor. 

2020 yılı sonuna kadar Umman’da 1,5 GW kurulu güce sahip güneş enerji santralleri devreye girecek. 

Irak’ta ise güneş enerjisine yönelik büyük projelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Okunma Sayısı: 1052

  • PAYLAŞ :

Ortadoğu Kuzey Afrika Yenilenebilir Enerji

Benzer Haberler