Petrol, Koronavirüs ile En Düşük Seviyesinden Yükseldi

Petrol, Koronavirüs ile En Düşük Seviyesinden Yükseldi

New York'ta petrol fiyatları son bir yılın en düşük seviyesinden yükseldi. Fakat fazla gelen petrolün traderların tankerler ile depolamaya çalışmaları beraberinde, koronavirüs salgınından beri  arz çokluğunun daha da yükselmesine sağlayarak piyasayı oldukça etkilemiştir.

Dünya genelinde  en büyük petrol traderları, virüsün yayılmasıyla Asya'nın ekonomisinin temeli  olan Çin'i  negatif bir şekilde  etkilemesiyle beraber yüksek arzı karşılamak için ellerinde bulunan ham petrolü denizde ki  tankerlerde depolamaya çalışmakta. Virüs salgınının Çinli enerji ithalatçıları seyahat engeli ve karantinalar gibi  sebeplerden  etkilenmeleri, azalmış olan  akaryakıt  talebi ile birlikte artmakta olan stoklara çözüm üretmeye çalışmakta. 

Petrollerin büyük miktarlarda bulunması ve OPEC ve ve ortakları tarafından durum ile ilgili  fikir ayrılıkları  piyasa içerisinde, kısa vadeli petrol fiyatlarının daha ilerideki kontratlara göre daha ucuz olduğu contango durumunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Salı  günü petrol, diğer  piyasalar arasında yükselme gösterirken, ABD ham  petrolündeki contango durumu son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Ham petrol, koronavirüsten kaynaklanan talep çöküşüne ilişkin endişelerin baskısı altında kalmaya devam ediyor," dedi ve "Fiyatlar muhtemelen salgında ki artışa paralel olarak aşağı yönde hareket etmeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadekli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında yüzde 1 yükselerek Londra saati ile 07:28'de varil başına 50.07 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 1.5 düşerek 49.57 dolar ile 13 ayın en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, dün yüzde 2.2 düştükten sonra yüzde 1 tırmanarak varil başına 53.81 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 3.55 dolar primli işlem gördü.

Okunma Sayısı: 1184

  • PAYLAŞ :

Petrol bolluğu Petrol arzı Koronavirüs salgını

Benzer Haberler