Rüzgar Enerjisinde Dünyada 12. Sıradayız

Rüzgar Enerjisinde Dünyada 12. Sıradayız

Bu yıl 8. Yapılan Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresinde, Türkiye’nin rüzgar enerjisindeki durumu tartışıldı.  Kongrede konuşma yapan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “rüzgar enerjisinde, yap-işlet-devlet modelinden, rüzgar enerjisi teknolojisinin yerli imkanlarla üretildiği entegre modele geçmiş bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Kongrede ayrıca, 2019 yılının ilk 10 ayında yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak elektrik üretim payının %64 seviyelerine çıkarılarak rekor kırıldığı belirtildi.

Fatih dönmez yaptığı açıklamada “daha fazla yerli, daha fazla yenilenebilir sloganıyla, Anadolu coğrafyasının da bereketinden yararlanarak, enerji dönüşümde yüksek oranda verim elde ettik. Hamd olsun bu yılın ilk 10 ayında yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretim payımız rekor kırarak %64 oldu. Bu rakamın %46’sı yenilenebilir enerjiden geliyor” ifadelerine yer verdi.

Rüzgardan Üretilen Elektrik Üretimi Son 5 Yılda %70 Arttı!

Gelecek 3 yılda ekonomik büyümenin katlanarak artacağı öngörülüyor. Bu büyümeye paralel olarak enerji talebinde de artış yaşanacak. Rüzgar enerjisi kongresinde bu gerçeğe dikkat çekilerek, Rüzgar enerjisinin daha verimli kullanılmasının önemine vurgu yapıldı.

Fatih Dönmez yaptığı konuşmada bu gerçeği; “Bugün yaklaşık %8’lerde olan bu oranı ilk etapta %10’lara çekmeyi hedefliyoruz. Rüzgardan elektrik üretimimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre ekim ayında %14,6 son 5 yıllık dönemde ise yaklaşık %70 oranında arttı” şeklinde ifade etti.

Rüzgar Kurulu Gücünde Dünyada 12. Sırada Yer Alıyoruz

Rüzgar enerjisi kongresinde, lisanslı ve lisanssız olmak üzere toplam 262 rüzgar santralinin olduğu ve toplam kurulu gücün yaklaşık 7 bin 500 MW civarına kadar yükseldiği belirtildi.

Fatih Dönmez bu konuda “Rüzgar kurulu gücünde Avrupa’da 6 dünyada ise 12. Sıradayız. 2017-2027 dönemi için belirlediğimiz 10 bin megavat rüzgar enerjisi santrali kurulu güç hedefimizin 1.500 megavatlık kısmını tamamladık. İnşallah buradaki hedefimize zamanında ulaşacağımıza inanıyorum. 2002’de rüzgar kaynaklı kurulu gücümüz sadece 19 megavattı. 2008’de 364 megavata ulaştık. Bugün ise 7.500 megavatlara kadar geldik.” Açıklamalarına yer verdi.

Okunma Sayısı: 743

  • PAYLAŞ :

Rüzgar enerjisi Türek 2019 RES

Benzer Haberler