Termik Santraller Kapatılmaya Başladı

Termik Santraller Kapatılmaya Başladı

Geçtiğimiz günlerde, Termik santrallerin gerekli olan düzenlemeleri yapmamaları halinde kapatılacağı haberleri gündemde yer almıştı. Meclise sunulan ilgili yasanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmesi ile birlikte, Termik Santrallerin birçoğunun da kapatılacağı söylemleri dile gelmişti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Termik santrallere eksikliklerini tamamlaması için verilen sürenin dolduğunu ve bazı santrallerin kapatıldığını duyurdu. 

İnceleme altına alınan yedi termik santralden dördüne geçici faaliyet belgesi verildi ve üç santralde çevre izinleri alabildi.
 
Şu anda gündemde kapatılması haberleri çıkan Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca izin verileceği açıklandı. Kurum yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır. Kapatılan termik santrallerin yönetimlerine, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek. Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller; Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğinde altı ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar. Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır” ifadelerine yer verdi. 

Kapatılan Termik Santraller


Kütahya ilinin Tavşanlı ve Seyitömer ilçelerinde faaliyet gösteren termik santraller, bacalarına filtre takmadıkları ve kendilerine verilen süreyi aştıkları gerekçesiyle, dün sabah saatlerinde Jandarma Komutanlığı ekiplerince kapatıldı. Kapatılan santraller Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geçici faaliyet belgesini yeniden aldığı takdirde, bir süreye kadar faaliyetlerine devam edebilecek. 

Sivas ilinin Kangal ilçesinde bulunan ve özel bir şirket tarafından faaliyetine devam eden termik santral, mevzuatın öngördüğü şartları sağlayamadığı gerekçesiyle kapatıldı. 

Zonguldak ilinin Kilimli ilçesinde bulunan Çatalağzı Termik Santrali, bacasında filtre olmaması nedeniyle mühürlendi. 

Manisa ilinin Soma ilçesinde faaliyet gösteren santral de, çevre yatırımlarını yapmadığı için kapatıldı. Santral geçici faaliyet belgesini alana kadar kapalı kalacak. Gerekli düzenlemeleri yapmadığı takdirde ise süresiz olarak kapatılacak. 

Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesinde yer alan Afşin-Elbistan A termik santrali de tamamen kapatılan santraller arasında yer alıyor. Dün sabah saatlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Ekipleri tarafından mühürlenen santralin, kül tutucu filtrelerinin bulunmadığı ve baca gazı arıtma tesisi olmadan çalıştığı tespit edildi.

Okunma Sayısı: 1033

  • PAYLAŞ :

Kapatılan Termik Santraller Afşin Elbistan Termik Santrali Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Benzer Haberler