Türkiye’de Doğalgaz Kilit Noktada Yer Almaya Devam Ediyor

Türkiye’de Doğalgaz Kilit Noktada Yer Almaya Devam Ediyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 2019 yılı verilerine göre, Türkiye enerji tüketiminde doğalgaz kullanmaya devam edecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada: “Önceki yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da doğalgaz, enerji talebinde kilit rol oynamaya devam edecek” ifadelerine yer verdi.  

Akdeniz’deki Doğalgaz Rezervlerinin Durumu Değerlendirildi


Enerji politikalarında belirleyici rol oynayan Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği (MEDREG) Roma’da ilk toplantısını gerçekleştirdi. Gündemdeki en önemli konulardan bir tanesi olan, Doğu Akdeniz’deki yüksek miktardaki doğalgaz rezevleri toplantının gündem maddesi oldu. 

Toplantıda ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceği ve bugünkü durumu konuları da ele alındı. Piyasaların yenilenebilir enerji kaynakları üretiminde karşılaşacağı zorluklar da toplantıda tartışılan konular arasında yer aldı. 

Toplantıya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu başkanı Mustafa Yılmaz’da katıldı. Yılmaz yaptığı açıklamada, doğalgazın halen Türkiye’nin enerji piyasasında belirleyici unsur olduğunu söyledi. Ayrıca enerji talebinin karşılanmasında yüksek oranda doğalgazdan yararlanıldığını da ifade etti. Ayrıca Yılmaz, Güney ülkelerinin önümüzdeki 20 yıl içinde gaz talebinin daha fazla olacağını ve Kuzey ülkelerini geçeceğini belirtti. 

Türkiye LNG Pazarında Bölgesinde İkinci Konumda


LNG altyapısında gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde, Türkiye en çok LNG ithalatını yapıyor. Bu konuda Başkan Yılmaz “Türkiye bugün bölgesinde en büyük ikinci LNG piyasasına sahip. Genişleyen altyapısı ve 50 milyar metreküpü bulan yurt içi doğalgaz talebi ile Türkiye bölgesinde hem büyük bir piyasadır, hem de arz çeşitliliğini sağlayacak güvenli bir ticaret merkezi olabilecek niteliktedir” ifadelerinde bulundu. Ayrıca Başkan Yılmaz Türkiye’ye ithal edilen doğalgaz miktarının %22’lere ulaştığını da söyledi. 

Enerji Piyasası Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, arz güvenliğine yönelik yaptığı açıklamada, “Yapımı tamamlanan ve devam eden boru hatları ile birlikte Türkiye; Avrupa piyasalarına 10 milyar metreküp gaz sağlayabilecek konumdadır. Bölgemizde doğalgaz arzının güvenliğine çok önemli katkı sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Türkiye’nin Hedefleri Arasında İşlevsel Enerji Piyasası Var


MEDREG Başkanlığı görevini yürüten, EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş yaptığı açıklamada, enerjide yaşanan gelişmelere ve çözüm arayışlarına katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade etti. MEDREG başkanı ayrıca “Akdeniz bölgesinde işlevsel ve rekabetçi bir enerji piyasası oluşturulması nihai hedefi doğrultusunda, mevzuatın uyumlaştırılmasını ve enterkoneksiyonların artırılmasını amaçlayan ulusal düzenleyici otoriteler arasındaki işbirliği bölge için çok değerli hale geliyor” açıklamasında bulundu. 

Okunma Sayısı: 804

  • PAYLAŞ :

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Medreg Doğalgaz

Benzer Haberler