Türkiye’nin En Büyük Biyokütle Santrali Devreye Alındı

Türkiye’nin En Büyük Biyokütle Santrali Devreye Alındı

Afyon Eber Biyokütle Elektrik Santrali, Geçtiğimiz günlerde devreye girdi. Türkiye’nin en büyük biyokütle santrali olan Afyon Eber, Mimsan Grup şirketi tarafından kuruldu. 

YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması) teşvik sisteminden yararlanan projede çoğunlukla yerli ekipmanlar kullanıldı. Yerli ekipmanların kullanılmasından dolayı, 13 $/MW katkı desteği alacak. 

Oltan Köleoğlu Enerji firması, biyokütle santralinin yatırımcısı olarak yer aldı. Santral, 2020 yılının Ocak ayından itibaren elektrik satışlarına başladı. Toplam kurulu gücü 27 MW olan santralde yılda ortalama 260.000 ton zirai atık bertaraf edilerek, elektrik enerjisine dönüştürülecek. Yıl boyunca, 202.500.000 kWh/yıl elektrik üretilmesi, hedefler arasında yer alıyor.

Mimsan: “Beşinci Biyokütle Enerji Santralini Devreye Aldık”


Mimsan firmasının Satış ve Pazarlama Müdürü Hacer İlhan Yiğit, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Proje kapsamında YEKDEM’e kayıtlı beşinci biyokütle enerji santralini devreye alarak, biyokütle referanslarımızın kurulu gücünü 65 MWe kapasitesine çıkarmış bulunuyoruz. Afyon Eber’de anahtar teslimi olarak kurulumunu gerçekleştirdiğimiz biyokütle enerji santraliyle de yılda ortalama 260.000 ton zirai atığı bertaraf ederek, 202.500.000 kWh yenilenebilir enerji üretmeyi hedefledik. Bu kapsamda geliştirdiğimiz enerji teknolojileriyle de ülkemizin çevreyle ilgili önemli sorunlardan biri haline gelen ve verimli topraklarımızın biyolojik yapısına zarar veren ‘anız yakma’ sorununa çözüm oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Biyokütle Güç Kapasitesi Hedefi 100 MW


Hacer İlhan Yiğit, Mimsan firmasının biyokütle tesisleri kurulu gücü hakkında, “2020 yılında da çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Geliştirdiğimiz atık bertaraf teknolojileri ile “Sıfır Atık Hamlesine” katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda Bolu ilinde tavuk gübrelerini, Samsun ilinde orman ve zirai atıkları, Trabzon ilinde ise belediye çöplerini bertaraf edecek enerji santrallerini 2020 YEKDEM teşviklerine yetiştirmeyi planlıyoruz. 2020 yılında tamamlanması planlanan projelerimizle birlikte Mimsan Grup’un toplam biyokütleden enerji üretiminde kurulu güç kapasitesi, yaklaşık olarak 100 MW düzeylerine kadar çıkacak” ifadelerini kullandı.

Organik karbon olarak biyokütle, doğada bulunan canlıların atıklarından oluşuyor. Biyokütle katı atıkları, tesislerde işlenerek enerjiye dönüştürülebiliyor. Ülkemizde daha çok yakıt olarak kullanılan katı atıklar, yakın zamana kadar teknolojik imkanlarında etkisiyle, elektrik enerjisi olarak da kullanılmaya başladı. 



Okunma Sayısı: 1362

  • PAYLAŞ :

Biyokütle enerji santrali YEKDEM biyokütle enerji

Benzer Haberler