Ucuz Enerji Satın Alma Rehberi

Ucuz Enerji Satın Alma Rehberi

Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi, dağıtım ve satış faaliyetlerinin birbirinden ayrılması ile birlikte, enerjinin daha ucuza alınması da gündeme geldi. Serbest tüketici kavramının hayatımıza girmesi ile birlikte, özellikle elektrik aboneliğinde insanlar dilediği dağıtım şirketinden elektrik satın alabiliyorlar. Ucuz enerji satın almak adına birçok kişi, özel olarak faaliyet gösteren elektrik şirketlerine yönelmeye başladı.

Hangi Elektrik Şirketini Seçmelisiniz?

Yerelde görevli olan şirketler ve alternatif tedarikçiler olmak üzere elektrik şirketleri iki gruba ayrılır.

İndirimli tarifeler sunan elektrik şirketleri seçimi yapılarak, daha ucuza elektrik satın alınabilir. Ucuz tarife sunan elektrik şirketi ayrıca sabit fiyatlı tarifelerde sunmaktadır.

Serbest elektrik şirketleri, dönemsel olarak düzenledikleri kampanya ve fırsatları, abonelerine sunarlar. Böylece uzun vadede de daha ucuza elektrik kullanılabilir.

Bazı tedarik firmaları, yenilenebilir enerjiden üretilen elektriği, abonelerine uygun fiyatlara sunarlar. Yeşil tarife adı verilen bu abonelik sayesinde, daha ucuz enerji elde edilebilir ve çevrenin korunmasına da katkı sağlanmış olur.


Bağlı olunan tedarik firmasından dolayı elektrik faturası yüksek geliyorsa, tedarik firması değiştirilerek, daha ucuza elektrik satın alınabilir. Elektrik şirketinin değiştirilmesi hiçbir zaman risk teşkil etmez.

Akıllı Tarife Nedir?

Kullandığınız elektrik tarifesine göre, gün içerisinde elektrik birim fiyatı artabilir ya da düşebilir. Ev ve ticarethane aboneleri,  tek ve üç zamanlı tarifeler arasında seçim yaparlar. İki tarife arasında tek fark, tüketimin fiyatlandırılması noktasındadır.

Tek zamanlı tarifede fatura, gün boyunca aynı birim fiyattan hesaplanır. Üç zamanlı tarifede ise bir gün, üç zaman dilimine ayrılır. Bu üç zaman dilimindeki birim fiyatlar farklıdır ve her dilimdeki tüketim ayrı fiyatlandırılır. Üç zamanlı tarifedeki en ucuz fiyatlandırma, gece zamanında yapılanıdır. Mekanik sayaçlarda, tarife değişikliği algılanamaz. Ayrıca takibi de zor olduğundan, günümüzde elektronik akıllı sayaçlar kullanılmaktadır. Üç zamanlı tarife de aynı zamanda, akıllı tarife olarak adlandırılır.

Gece kullanılan elektrik birim fiyatı, gündüz kullanılan elektriğe göre %62 daha avantajlıdır. Gece uygulanan birim fiyatların uygun olmasının nedeni, elektrik kullanımının daha az olmasıdır. Gece saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında enerji talebi daha az olduğundan, elektrik birim fiyatı düşer.

Ucuz Güneş Enerjisi Nasıl Sağlanır?

Lisanssız elektrik üretimine yönelik hazırlanan yeni düzenlemede, müstakil ev sahipleri, 10 kVA’ya kadar elektrik üretebiliyorlar ve ürettikleri elektriğin bir kısmını satabiliyorlar.

2018 Ocak ayında yürürlüğe giren ve Resmi Gazetede yayımlanan yeni düzenlemede, çatı tipi GES projelerinin yapılması ile ilgili prosedürler sadeleştirildi. Düzenlemeye göre, çatısına güneş enerjisi sistemi kurmak isteyen bir kişi, 4 ay gibi bir sürede bu isteğini gerçekleştirebilecek.

Çatı tipi GES işlemleri için öncelikle GES kurulumu yapan şirketlere başvurmak gerekiyor. Gerekli tüm işlemleri kurulum da dahil olmak üzere, bu şirketler yerine getiriyor.

10 kVA’lık güneş enerjisi sistemi için 70-80 metrekare bir alana ihtiyaç duyuluyor. Sistem tamamlandıktan sonra, ortalama olarak aylık 800 TL gelir elde edilebiliyor. Ayrıca sistem kendisini 6 yılda amorti ediyor. Çatı tipi güneş enerji sistemlerinin 25 yıl performans garantisi bulunuyor. 50-60 yılda da güneş enerjisi sistemi ömrünü tamamlıyor.

Müstakil evlerde her ay elektriğe ortalama olarak 200-300 TL arasında fiyat ödeniyor. Sistemin kurulu olduğu ve çalışmaya başladığı düşünüldüğünde ve 300 TL amorti edildiğinde, her ay 500 TL gibi bir kazanç söz konusu oluyor.

GES alanında ayrıca devlet desteği de söz konusudur. 10 yıl devlet garantisinde olan sistemde, arıza ve parça değişimi masrafı söz konusu olmuyor.

 

Okunma Sayısı: 1150

  • PAYLAŞ :

Ucuz enerji Akıllı tarife Elektrik şirketi

Benzer Haberler