Yenilenebilir Enerjide Büyük Gelişme

Yenilenebilir Enerjide Büyük Gelişme

En ölümcül hastalıkların tedavisi, büyük savaşlar sırasında bulundu. Enerji sıkıntısı yaşadığımız şu dönemlerde, yenilenebilir enerji konusunda büyük buluşların yapılması da, tıpkı hastalıkların tedavisinin bulunması gibi bir etki yaratıyor. Dublin Trinity Üniversitesinden araştırmacılar, suda bulunan hidrojeni ayırmakta ortaya çıkan sorunu çözmeyi başardılar. Peki ama bu buluşun anlamı nedir?

Evrende en çok bulunan madde, Hidrojendir. Hidrojenin yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi durumunda, sonsuz enerji kaynağı elde edilmiş olunur. Su (H2O) hidrojen bakımından zengin bir elementtir. Sudaki hidrojenin ayrıştırılabilmesi ile enerji sorunu büyük ölçüde çözülebilecektir. 

Ancak çözüm bu kadar basit değil! Suyun ayrıştırılması için çok fazla enerji gerekiyor. Tam olarak ayrışmayı sağlayan Rutenyum ve İridyum gibi elementler doğada az bulunur ve ticari olarak oldukça pahalıdır. Daha ucuz yöntemlerde de yeterli verim alınamamaktadır. 


Suyla İlgili Ne Bulundu?


Dublin’de bulunan Trinity Üniversitesindeki araştırmacılar, bu sorun üzerine uzun bir zaman kafa yordular. Tam bir bulmaca haline gelen suyun ayrıştırılmasındaki sorunu sonunda çözmeyi başardılar. Profesör Max Garcia-Melchor öncülüğünde çalışan ekip, suyun içinde bulunan bazı reaktif katalizörlerin çözümün en önemli parçası olduğunu keşfettiler. Daha önce keşfedilen bu bulgu, birçok bilim adamı tarafından küçümseniyor ve görmezden geliniyordu. 

Araştırmacılar bulmacayı çözebilmek adına, kimya bilgileri ile güçlü bilgisayarlardan yararlandılar. Bulmacanın doğru parçası olan katalizörü yapabilmek için önemli bir yol keşfettiler. 

Araştırmacıların keşfettikleri şey, su içinde bulunan oksijenin, en önemli katalizör olduğu ve hidrojeni ayırmada kilit noktada olduğuydu. Ancak oksijenin üretilmesinde de bazı sorunlar olduğunu fark ettiler. Aşırı gerilim (overpotential) adı verilen çözüm sayesinde, araştırmacılar bu sorunun da üstesinden geldiklerini açıkladılar.  

Yaptıkları keşfi gerçeğe dönüştürebilmek için araştırmacılar, yapay zeka teknolojisinden yararlanacaklar. Dünyada bulunan metalleri ve ligandları hesaplayarak, katalizör yapma yolundaki en büyük adımı da tamamlayacaklar. 

Ekibin yapmış olduğu keşif sayesinde, evrende en çok bulunan element olan hidrojen, yaşamımız için hayati öneme sahip enerjiyi bize sağlayabilecek ve enerji sorununu tamamen ortadan kaldırılacak. Bu keşif sayesinde ayrıca, yenilenebilir enerji kaynakları daha verimli ve etkin bir biçimde kullanılabilecek. Birçok ülkenin de ekonomisi düzelecek ya da daha iyi hale gelecektir.

Okunma Sayısı: 852

  • PAYLAŞ :

Yenilenebilir enerji Hidrojen Aşırı gerilim

Benzer Haberler