YEVDES Proje Desteği Başladı

YEVDES Proje Desteği Başladı
AB tarafından desteklenen ve finanse edilen YEVDES (Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi) başvuruları, bugünden itibaren başladı. Belediyelerin ve Üniversitelerin başvuru yaptığı projede, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin sağlanması adına teknik destek veriliyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, başvuruların 15 Kasım 2019 tarihinde yapılabileceği bildirildi. Bu tarihten itibaren YEVDES projesine, belediyeler ve üniversiteler başvuru yapabilecekler. Başvurular, www.yevdes.org sitesi üzerinden 2 Aralık 2019 tarihine kadar yapılabilecek. 

Proje Neleri Kapsıyor?


Proje, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliğinin sağlanması konularındaki eğitimleri kapsıyor. Projenin hedefi bu konularda Belediyelerin ve Üniversitelerin bilinçlenmesini sağlamak ve enerji verimliliğine katkı sağlamaktır.

Başvuru yapan kurumlar, çalışma ziyaretlerinde bulunabilecek ve teknik danışmanlık hizmeti alabilecekler. Proje kapsamında 800 kişiye eğitim verilmesi hedefleniyor. Ayrıca; 80 adet enerji verimliliği etüt çalışması yapılması, 20 adet yenilenebilir enerji projesine mühendislik desteği sağlanması ve AR-GE çalışmalarına destek sağlanması, projede hedeflenenler arasında yer alıyor. 

Birçok Proje Desteklenebilecek


Her alanda en az 1 tane olmak üzere, Belediyeler ve Üniversiteler tarafından hazırlanan projeler desteklenecek. Böylelikle toplam 160 projeye destek verilmesi sağlanacak. 

YEVDES projesine; nüfusu 50 bin ile 4 milyon arasında olan tüm yerel yönetimler ve bu bölgede bulunan üniversiteler katılım sağlayabilecek. Ayrıca; meslek liseleri, teknik yüksekokullar, araştırma merkezleri ve enstitüler de projeye dahil olabilecekler. 
Enerji sıkıntısının tüm dünya genelinde yaşanmaya başlaması ile birlikte, enerji verimliliği ve tükenmeyen enerji kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi gündeme geldi. Ülkemizde de bu konuda çalışmalar, tüm hızıyla sürse de, henüz yeterli seviyede bulunmamaktadır. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da desteği ile YEVDES benzeri projelerin artmaya başlaması, Türkiye’nin bir an önce enerji açığını kapatması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının tüm kapasitesi ile kullanma arzusunu göstermektedir. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ilerleyen zamanlarda AB ülkelerinin de desteği ile daha çok proje hayata geçirilebilecek. Önceliğin ise AR-GE çalışmalarında olduğunu belirten bakanlık, ayrıca kendilerinin de bu alanda eğitim çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Okunma Sayısı: 895

  • PAYLAŞ :

.YEVDES Enerji Verimliliği Yenilenebilir Enerji

Benzer Haberler