Yüzer GES Enerji Üretmeye Devam Ediyor

Yüzer GES Enerji Üretmeye Devam Ediyor

2017 yılı Ağustos ayında faaliyete giren Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santrali, enerji üretmeye devam ediyor. Yüzer GES günlük 260 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Uygulama ile birlikte yıllık 164 ton karbondioksit salınımı engellenmiş oldu. İstanbul Enerji ve İSKİ tarafından yürütülen projede, 960 adet 260 Watt gücünde güneş paneli bulunuyor. İstanbul Enerji, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir iştiraki olarak faaliyet gösteriyor. 

Sistemin daha uzun süre olması ve deniz suyunun aşındırıcı etkilerine dayanabilmesi için özel malzemeler kullanıldı. İBB projenin başarıyla uygulanmasının ardından, Terkos ve Ömerli barajlarında da GES projesi yapmayı planlıyor. Böylelikle, İstanbul ilinin artan elektrik ihtiyacına kalıcı bir çözüm bulunmuş olacak. 

Yüzer GES Diğer Enerji Kaynaklarından Daha Verimli 


Projenin uygulanmasından sorumlu mühendis Uğur Demirel yaptığı açıklamada, “Projede 1 yıllık hedef ortaya koyduk. Toplam 240 KW kapasitesine sahip olan yüzer santralde yılda 315 bin KW/saat enerji üretmeyi başardık. Burada 3 farklı sistemimiz var. Birinci sistemimiz, 220 KW gücünde ve 487 güneş panelinden oluşuyor. 2. Sistem 90 KW gücünde ve 360 adet güneş panelinden oluşuyor. 3. Sistemimiz ise 30 KW gücünde ve 113 güneş panelinden oluşuyor. Şu an yaklaşık 15 aydır faaliyette olan sistemin enerji verilerinin analizi yapılarak rapor haline getirildi. Bu raporda da sudaki sistemimizin karasal sisteme göre yaklaşık olarak %10 daha verimli çalıştığı ortaya çıktı. Yüzer sistemin karaya göre daha verimli olmasının nedeni, bu sistemin su üzerinde olmasından dolayı, göl suyunun soğutucu etkisinin ısıyı azaltması ve panellerin daha verimli çalışmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Yüzer GES Sayesinde 164 Ton Karbondioksit Salınımı Engelleniyor


Üretilen elektrik enerjisi, birçok hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Aynı zamanda yılda ortalama 164 ton karbon dioksit salınımı da engellenmiş oluyor. İstanbul iline kazandırdığımız proje sayesinde, dünyada ilk 10 ülke arasına girmeyi başardık. 

Proje aynı zamanda göl suyunun buharlaşmasını da bir nebze olsun engelleyebilecek. Bu tür projelerin sıklıkla uygulanması, göl üzerinde doğal bir koruyucu tabaka oluşturacak. 

Proje Birçok Yerde Hayata Geçirilecek


Dünyadaki en büyük yüzer GES, Çin ülkesinde bulunuyor. Türkiye’de de bu tür sistemlerin yapılması için çalışmalar devam ediyor. İstanbul’da bulunan GES projesinin mekanik dayanımları düzenli olarak test ediliyor. Aynı zamanda meteorolojik veriler analiz edilerek enerji üretim verimi ölçülüyor. Elde edilen raporlar doğrultusunda, daha büyük projeler için bilimsel çalışmalar yapılabilecek. 
Bu tür projeler daha yaygın hale getirilerek, Türkiye’nin enerji sorununa çözüm üretilecek.

Okunma Sayısı: 1147

  • PAYLAŞ :

Yüzer GES İstanbul Büyükçekmece Gölü Yenilenebilir enerji

Benzer Haberler